Chilis brownie-korong tornyok



Kezdhetem azzal, hogy lilahangyáék jól feladták a leckét a XI. VKF! feladatával? :-) Első pillantásra húzósnak tűnt a téma, mert a koffeines hármasban gondolkodtam csak: kávé, tea, kakaó... Ki is gondoltam mit készítek, zöldtea mousse lett volna és bizony, hogy valamilyen teás füstölésű husi. Aztán eszembe jutott a legalapvetőbb élénkítőszer, a vizsgák során oly sokszor bevetett cukor (szőlőcukor, gondolom más is élt vele). Itt már kezdtem azt érezni, hogy elvesztem, aztán sorra ugrottak be a többiek: bors, paprika, alkohol, menta, gyömbér. Persze keresgéltem is, már csak hivatalból is ugyebár, és jött egy jó hosszú lista az afrodiziákumokon keresztül a gondolkodásra, memóriára pozitívan ható "eszes kajákig", fűszerekig minden. Gondoltam jobb is lesz, ha hagyom, majd a végére megérik ugye a gondolat és azt követi a tett is... Tettem volna, tettem volna, de a gondolat érdeklődés hiányában elfelejtett megérni, aztán jött a végén a nagy kapkodás, no, mi is legyen az... Becsúszott némi nyersanyag probléma, lett egy-két nem igazán tökéletes próbálkozás. De végül csak kiötlöttem a chili - csoki - vanília aranyhármas lesz segítségemre.
Az ötletet két recept adta: Az egyik, a brownie korongocskák a Bon Appétit ehavi számából, a másik pedig krémes csokikorongtornyok, íme. A browniet bolondítottam meg egy kevés szárított chili őrleménnyel, rosszat nem tett neki :-)
Brownie korongokhoz (24 db):6 ek sótlan vaj olvasztva
60 g 70%-os étcsoki
fél csésze cukor
1 nagy tojás
3 és fél ek liszt
1 tk vanília kivonat
1 tk chili őrlemény
1 csipetnyi só

A darabokra tört csokit a vajjal együtt vízfürdőn felolvasztottam, hozzáadtam a tojást és a cukrot és simára kevertem. Ezután belement a só, a liszt, a chili és a vanília, alaposan átkevertem, majd bő tíz percre félrettettem. Ezalatt a sütőt előmelegítettem 175C-ra és két nagyobb sütőlemezt sütőpapírral béleltem. Teáskanálnyi adagokat tettem a sütőpapírra, szépen szétterült, viszonylag egyenletes kör alakúra (kb. 5-6 cm átmérőjűek lettek). Nagyjából kilenc percig sültek. Ekkorra a szélük ropogósabb lett, a közepük picit puhább maradt. A sütőből kivéve teljes kihülés után szépen feljöttek a sütőpapírról.

A töltelékük pedig egy finom csokikrém illetve tejszínhab, no meg annak keveréke lett, a recepttől minimális dolgokban eltérve.Alap csokikrém:
200 ml 30%-os tejszín
50 ml tej
negyed csésze cukor
másfél ek liszt
5 kisebb tojás sárgája
100 g étcsoki
1 tk vaníliakivonat
2 tk rum
1 csipetnyi só

A tejes tejszínt forralásig hevítettem, majd félretettem. A tojások sárgáit kikevertem a cukorral, vaníliával, csipetnyi sóval és a liszttel, majd óvatosan beleforgattam a felolvasztott, rummal elkevert csokit. A meleg tejszín kb. egyharmadával simára kevertem, majd a maradék tejszínhez öntve sűrű krémmé főztem. A krémet teljesen kihűtöttem. Amíg hült 1 csészényi tejszínt egy teáskanál vaníliakivonattal és egy evőkanálnyi porcukorral kemény habbá vertem.
A tejszínhab kétharmadát simára kevertem 4 evőkanálnyi csokikrémmel. Majd jött az összeállítás. Három tisztességes habzsákom nem lévén (egy sincs), kanállal adagoltam a krémeket. Egy korong brownie, rá a csokisabb krém. Tetejére újabb korong, rá egy adag tejszínes csokikrém, amit ismét egy brownie korong fed. A tetejére jön egy adag tejszínhab, zárónak egy brownie korongocska és esetleg kedvtől, nyersanyagtól függően folytatható, vagy tejszínhabbal, esetleg csokimázzal díszíthető. Ha a naaagy Tejszínhab Isten nem hagy cserben, akkor igen pompázatos tornyocskákat lehet építeni :-)

Az első közös mézeskalácsunk



Ahogy az ember lányának gyermeke születik, mindenféle lökött vágyálmai lesznek. Főleg ha az ember lánya főzni is szeret... és ha az ember lánya a lánykáját nevelgeti. A legkevesebb az, hogy majd az a manó szeretni fogja a főztöm (ez rendben), hogy megeszik minden egészséges finomságot (igen, csak ne zöldségféle legyen - kivéve a paradicsomot és vegyük fel a csokit az egészséges étkek listájába), aztán hogy ott ücsörög nyugodtan mellettem a pulton, míg hámozok, szeletelek, előkészítek, keverek, forgatok. Na ez utóbbival mostanság komoly a problematika, mert úgy tűnik a kíváncsiság és valami veleszületett szorgos kóstolgathatnék, kavargathatnék folytán a nyugton ülés általában elmarad. Helyette gombóckészítési ismeretek elsajátítása közben fura kéz- és karrángás, dagasztás során a liszt folyamatos megdézsmálása, sonkaszeletelés közben lelkes husika kiáltásokat követő jóízű nyammogás, s amúgy is általános falatozgatás a jellemző. De nem is ezt akartam elmesélni, hanem hogy ma végre együtt sütöttünk mézeskalácsot. Receptként Milner Angéla mézesbábos mézeskalács receptjét használtam - ezúttal mindenféle változtatás nélkül. A tészta bő két és fél napot érett fóliával letakarva a konyhapulton. Ma pedig sodortunk, szaggatunk, sütöttünk. Holnap meg mindent összekenünk cukros tojásfehérjével és az olyan jóóó lesz :-)

Wokos husis, zöldséges palacsinta



Ma feltettem a kérdést úgy két órával az ebédidő előtt Jóuramnak, hogy édes vagy sós legyen az ebéd? Sós volt a válasz... Lélekben túrógombócra gyúrtam, de persze valami hústartalmú leveskével kiegészítve, merthogy ma az egész család együtt ebédelt. Gyors ötletmódosítás, legyen hát sós palacsinta, wokban sült szezámos hússal és fafülegombás-cukorborsós-sárgarépás-gyömbéres-bambuszrügyes-borsós-karfiolos-kínai keles zöldséggel töltve. A palacsinta ezúttal nagyjából fele fehér rozsliszt és fele rétesliszt keverékéből, sóval és egy kevés borssal készült. A husi pedig szezámos keményítős-tojásfehérjés mázban sült. Kísérőnek némi fokhagymás joghurt, no meg édes chili szósz jutott és legnagyobb örömömre mindenkinek ízlett.

A hozzávalók:
8 db vékony, sós palacsinta
1 kisebb csirkemell
fél kínai kel
1 zacsi wokzöldség (pl. Frosta Asian style)
2 tojás fehérje
1 ek kukorica keményítő
fél ek szezámmag
só, bors
A csirkemellet kb 1 cm vastag szeletekre vágtam, majd a szeleteket vékony csíkokra (úgy 1 cm x 4 cm). 2 tojás fehérjét összekevertem a keményítővel és a szezámmaggal. Ebbe beleforgattam a húst és félretettem, amíg előkészítettem a zöldségeket. A kínai kelt ujjnyi széles darabokra metéltem. A wokot felforrósítottam, csirkemellet kevés olajon pirosra sütöttem, sóztam, majd félretettem. A maradék olajon a zöldségeket hirtelen megsütöttem, visszadobtam a húst is és pár percig együtt sültek. Még forrón a már elkészített palacsintákba töltöttem.

Élénken, élénken!




Ne feledjtétek, a VKF! XI. köre e hét vasárnapján zárul. Már csordogálnak a receptek, remélem jó sok munkát adtok majd az összefoglaló megírásával! Mindenkinek szép hetet és jó recepteket!

Kicsit késő ugyan, de Karácsony lesz jövőre is...



... szülinapokról és minden egyéb ajándékozni való napról nem is beszélni. Régóta és rendszeresen olvasom Heidi Swanson naplóját. A mai bejegyzése a TasteBook-ról annyira tetszik, hogy gondoltam itt is közzéteszem. Merthogy nekem is kell egy ilyen... S.K. fotós könyvet készítettem már az iPhoto segítségével. Aki ismeri, a rendszer hasonló. Beírod a saját bejegyzésed (itt recepted), feltöltöd a fotókat , megrendeled és pár hét múlva a kezedben van a saját színes fotó-recept gyűjteményed! Nagyon sajnálom, hogy nem találtam meg előbb... Milyen jó kis karácsonyi ajándék lehetett volna belőle - pl. magamnak is :-)))
Copyright @ 2007-2009 lilahangya