Spárgafelfújt zöldfűszerekkel




Végig zöldspárgáztuk a szezont, fehéret maximum, ha kétszer vettünk. Pedig az a karácsonyi spárgmousse... sűrűn felemlegettük, aztán csak-csak a zöld csokor felé nyúltunk mindig. De így a szezon végén, nem is tudom, pont talán emiatt hazahoztunk egy köteg fehér spárgát is. Aztán egyre csak a sorsára várt a hűtőben. Nem igazán tudtam mit akarok vele kezdeni - talán mégsem spárgahabot... Gondoltam krémlevesre, quichre, végül egy kis csavarral egy része spárgafelfújtként végezte.

Gyönyörű, magas lett... örültem is neki. De ismerem már a fajtáját :), még mielőtt belemosolyogna a kamerába összeesik! Jól alaposan elő is készültem, apparát a nyakamban, csak azt vártam, hogy csippantson a sütő és már teszem is a tányérra. Aztán persze, hogy persze kimaradt valami a nagy igyekezetben... De azt hiszem még épp időben sikerült megörökítenem. Galád szufflé! Egyszer úgy, de úgy kitanulom a titkát és mindenféle trükkjeit! No meg veszek cream of tartart is (Nem is tudom, itthon lehet kapni? Ha igen, hol? Ha nem, tudna valaki küldeni nekem?). Azt azért megjegyzem, igen finom lett... még kicsit magába roskadtan is!

Hozzávalók:
fél csokor fehér spárga
3 dl húsleves
3 ek vaj, plusz egy kevés a formák kenéséhez
2 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek reszelt parmezán
2 ek tejszínkrémsajt
3 ek liszt
1 ek kukoricaliszt
4 tojás
1 mozarella golyó (de tetszés szerinti nem erős ízű sajt jó lehet)
1 ek metélt petrezselyem
1 ek metélt oregano
só, bors
szerecsendió

Kivajaztam 6 szuffléformát, majd az edénykék alját megszórtam parmezánnal. A spárgát meghámoztam, kis darabokra vágtam, a hagymát a zöldjével együtt felkarikáztam, fokhagymát felaprítottam. Kevés húslevessel nyakon öntve megfőztem. A végén sóztam, borsoztam, pici szerecsendiót reszeltem hozzá, majd két kanálnyi tejszínes krémsajttal összeturmixoltam. A végeredmény gyakorlatilag egy jó sűrű krémleves lett. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem.
Egy lábosban megolvasztottam a vajat, hozzáadtam a lisztet, majd pár percig pirítottam. Felöntöttem 1 bögre, kb. 2,5 dl turmixolt spárgával, majd habverővel folyamatosan kevergetve jó sűrű masszává főztem. Lehúzva a tűzről egyenként belekevertem a tojások sárgáit, majd belereszeltem a mozarellát és hozzáadtam a finomra metélt zöldfűszereket. 4 evőkanálnyi tojáshabbal lazítottam a masszát, majd a többi tojáshabot óvatosan beleforgattam anélkül, hogy összetörtem volna. Szétosztottam a tálkák között, mindegyik tálkát csak háromnegyedig töltve. 190 C-ra előmelegített sütőben 20 percet sütöttem, majd 170 C-ra mérsékelve további 15 percig sült. Azon iziben melegen tálaltam. 6 szuffléformányi lett belőle. A receptet eredetiben gruyere sajtra hangolva az egyik kedvenc receptgyűjteményemben, itt találtam.

Hasonló alapanyagokból

27 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Régi hűséges olvasód vagyok és nagyon szívesen küldök neked Cream of tartart! A lilahangya@gmail.com-ra is írok, ott tudjuk pontosítani a részleteket, ha tényleg érdekel! :)
Üdv,
Agatha

Limara írta...

Gyönyörű, nagyon tetszik! Összeszedem minden bátorságomat és egyszer nekiállok én is!

Lilahangya írta...

Koszonom Limara! Nincs miert aggodnod, csak tenzleg iziben enni kell...

Agatha, de nagyon kedves vagy, nagyon orulnek neki! Nezem is az emailem!

Felhőlány írta...

Szia!
Rendszeres olvasód vagyok, és nagy spárga rajongó is. Bár inkább a zöldet kedvelem, de ezt a felfújtat ki fogom próbálni! Gratula a szép új megjelenéshez is!

lúdanyó írta...

Úgy tudom, hogy a Cream of Tartar az tisztított borkő, talán patikában vagy drogériában kapható.

Wise Lady írta...

Hmmm, gratula.

Lilahangya írta...

Felholany, szerintem zold spargaval is finom lesz, kicsit zoldebb, de azt hiszem ettol cseppet sem lesz rosszabb!
Wise Lady, koszonom!
Ludanyo, koszonom a tippet, igaz, hogy Agoaval mar boltoltam egyet, de meg fogom kerdezni mindenkepp!

Garffyka írta...

GRATULÁLOK a goldenblog helyezéshez!!! :)))

trinity írta...

Úgy látszik, Garffyka után egy lépéssel járok:)))
Én is gratulálok a díjhoz!!!!

Palócprovence írta...

Gratulálok én is a helyezéshez! :)))

Limara írta...

Én is gratulálni jöttem a helyezésedhez! :))

szepyke írta...

Gratulálok a helyezésedhez!
:DD

max írta...

Gratulálok!!!

H. Bea írta...

Gratulálok!

Vesta írta...

Gratulálok szintén!

gabojsza írta...

Én is szeretettel gratulálok!:-)))

Lilahangya írta...

Kedves utolso kilencek! Mindenkinek nagyon koszonom! Nagyon orulok neki :D

Cukroskata írta...

Tizediknek gratulálok én is :-)

Reni írta...

Éljen-éljen! Szintén megérdemelt díj :)

Ottis írta...

Gratulálok a helyezéshez!

Lilahangya írta...

Cukroskata, Reni, Ottis koszonom Nektek is!

lúdanyó írta...

Szintén ezért jöttem :) Gratulálok!

Maimoni írta...

Én is csatlakozom! Gratulálok! :)))

Ági, aki főz írta...

Csatlakozok. Én is gratulálok! Most már tényleg meg kell kóstolnom a díjnyertes alkotásokat!

Beatbull írta...

Gratulálok a szép helyezéshez ;)

Lilahangya írta...

Ágo, köszönöm! Vigyek majd vmi hangyakóstolót?

Beatbull, köszi! :)

Lilahangya írta...

Ludanyo, Maimoni, kedvesek vagytok, köszönöm Nektek is!

Copyright @ 2007-2009 lilahangya