Cseresznyés, mandulás párna




Szüleim kertjében van egy szép cseresznyefa, germensdorfi, már jó érett, nagyon finom. Hétvégén szedtünk is egy jó adaggal. Ugye mondanom sem kell, hogy ez a hét a cseresznye jegyében telik. Eddig leves és fagyi készült, no meg ez a finom mandulás cseresznyés párna. Egész délután rájártunk... még jó, hogy kapásból dupla adagot sütöttem. A tésztája olajos, túrós kevert tészta, hasonló a szilvás párnáéhoz. Ez a változat nekem jobban ízlik, kevésbé édes.

Hozzávalók 18 db-hoz:
250 g túró
400 g liszt
5 ek tej
3 tojás
6 ek olaj
120 g porcukor
2 tk vaníliakivonat
2 tk sütőpor
3 marék cseresznye
1 marék blansírozott mandula
1 citrom leve
1 darabka fahéj

Tetejére:
2 ek citromlé
60 g porcukor

A cseresznyét kimagozom és egy citrom levével, kevés vízzel és egy darabka fahéjjal puhára főzöm, majd lehűtöm, végül leszűröm. A mandulát megpirítom, majd kevés cukorral finomra őrlöm. A túrót áttöröm, majd összekeverem 2 tojással, a tejjel, vaníliával és az olajjal. A lisztet összekeverem a sütőporral és a porcukorral és apránként a túrós masszához keverem. Sima tésztává gyúrom az egészet, majd fóliába téve fél órán át pihentetem. Lisztezett deszkán kb. 3mm vastagra nyújtom és egy kb. 10 cm átmérőjű bögrével szaggatom. Mindegyik darabra egy teáskanálnyi darált mandulát teszek és pár szem cseresznyét. A tésztát ráhajtom, a széleit egy villával lenyomkodom és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket. Végül lekenem tojással, fogpiszkálóval megszurkálom és 180 C-on 25 percig sütöm. Míg sül a citromlevet krémessé keverem a porcukorral, majd a teljesen kihült sütikre csorgatom.

Hasonló alapanyagokból

0 megjegyzés:

Copyright @ 2007-2009 lilahangya