A nyár tökéletes szülinapi tortája



Nálunk a május és június a szülinapok és névnapok hónapja. De nem is ezzel kezdem, hanem azzal, hogy tegnap éjjel megszületett Zs. húgom kislánya, Sára! Ezért egész reggel fülig ér a szám :) Minden szépet, jót kívánok nekik!!!

Tekintettel az elkövetkező szülinapi dömpingre május közepén fel is került egy vidám szülinapi felirat az ablakunkba és még marad pár napig, hiszen nagy nap lesz a héten... Szóval végig ünnepeltük az elmúlt pár hetet itthon is és a nagyszülőkkel is, Kicsicsaj igen gyakorlott szülinapigyertya bérfuvóvá lépett elő és meg is jegyezte, hogy neki is kellene egy szülinap így a nyárra, merthogy Karácsony olyan messze van...
így esett, hogy idén TS-nek is és nekem is három szülinapi tortánk volt. TS első tortája egy kávés, mascarponés torta, receptjével még adós vagyok. Az én első tortám pedig nem is igazán torta. De mivel állandóan leszavazom Anyukám krémes, vajas tortáit idén úgy döntött a kedvenc kuglófom avanzsál elő szülinapi tortává. Mondanom sem kell tökéletes döntés volt, és igazán remekül sikerült. Még jó, hogy kettőt sütött (egyet TS-nek is), merthogy az elsőt helyben befaltuk. Nem tudom képes leszek-e valaha is annyira magas és könnyű kuglófot sütni.
Aztán kaptam egy semmi faxni, de elég finom csokitortát a helyi cukrászdából. Most hétvégén pedig egy palacsinta tortát készítettem. Egy kiló túróval, azt hiszem már nem hangzik rosszul :)
A rceptet erre leltem, aztán némi átalakításon ment keresztül (dupla mennyiségű túró, sokkal több gyümölcs), mindannyiónk megelégedésére.

Hozzávalók egy 16 szeletes tortához

Töltelékhez:
1000 g krémes túró
300 ml tejszín
500 g friss gyümölcs vegyesen (pl. eper, málna, ribizli, nektarin, szilva)
10 ek porcukor
4 tk vaníliakivonat
1 lime és egy citrom reszelt héja
fél citrom leve
12 zselatinlap

friss menta
porcukor


A palacsintákhoz:
100 g liszt
140 ml tej
3 tojás
csipet só
1 tk cukor
3 ek vaj
1 ek olaj


A palacsinta tésztának valókat összekeverem, majd egy evőkanálnyi olajon 7 db palacsintát sütök. Félreteszem őket teljesen lehülni. (Nekem ez a palacsinta tészta kicst gumis volt, szerintem legközelebb a bevált saját palacsintatésztámból fogom sütni).

A krémhez a zselatinlapokat kevés meleg vízben feloldom. A gyümölcsöket megmosom, pár szemet minden féléből félreteszek, a többit felkockázom. A hideg tejszínből kemény habot verek. Összekeverem a túrót a porcukorral, a citrusok héjával és a fél citrom levével. A túróból két kanálnyit simára keverek a feloldott zselatinnal, majd hozzákeverem a többi túróhoz. Óvatosan beleforgatom a tejszínhabot, majd beleszórom a gyümölcsöket és kb. egy órára hűtőbe teszem.
Egy 25 centis kapcsos tortaforma alját kibélelem egy palacsintával. Ha kicsit kisebb a palacsinta, mint a forma, sebaj, elég túrókrém jön rá. Egy adag gyümölcsös krémet rétegzek rá, majd jön egy újabb palacsinta. Itt-ott újjal kicsit megnyomkodom, hogy ne legyen annyira egyenletes, vízszintes stb, de ha valaki szép szabályos sávokat szeretne látni, akkor ettől el is tekinthet! Addig adagolom, míg el nem fogy, tetejére egy palacsinta kerüljön. Minimum 5-6 órára hűtőbe teszem, hogy jól megdermedjen és szépen le lehessen választani a tortakarimát. Tálalásnál a felső réteget meghintem kevés porcukorral, majd gyümölccsel és mentával díszítem.

Hasonló alapanyagokból

10 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Isten hozta a kicsi Sárát, nőjön nagyra :-)

Nálunk is a fél brigád nyáron született, mindig van valakinek valamije :-)

Grenadine írta...

és még egy szép új blogruha is a szülinapra:) gratulálok!

Lilahangya írta...

Chef Viki, ez igy olyan jo nyuzsis! Szeretem a nyarat, mar csak ezert is!

Grenadine, koszonjuk!

Zsuzsi írta...

Nagyon jó az új design!

duende írta...

Szépséges...
Itt mindig gyönyörködöm. :)

trinity írta...

A kis Sárának és anyukájának jó egészséget!
Gratulálok!
Szép az új design, a torta is gyönyörű, nem is vettem észre, hogy ez palacsinta! Szuper finom lehet!!!

Itality írta...

tetszik az új design!!!

Lilahangya írta...

Zsuzsi, trinity, Itality - koszonjuk, remelema design gazdanak lesz ma este egy kis ideje megirni rola a megirnivalojat :)

Duende :)

Kata írta...

Akkor neked is szülinapod volt?????? Mert akkor sten éltessen téged is, és mindenkit, akit illet:)

Lilahangya írta...

Koszonjuk, TS is es en is! :)

Copyright @ 2007-2009 lilahangya