Citromos mákos gyümölcslepény



A hetem a citrom-mák- meggy trió bűvöletében telt. Pedig hivatalosan nem szeretem a mákot. Jó, mondjuk hozzá tartozik, hogy nem álltak halmokban a mákkupacok, egy-egy kanálnyi került ebbe is abba is, ráadásul egészben, nem darálva. Viszont ez az egy-egy roppanó mákszemcse és az intenzívnek legkevésbé sem mondható mák íz nagyon tetszett. Elsőként ezt a gyümölcsös kelt lepényt készítettem - azt hiszem lassanként kiderül, hogy kelt tészta függő vagyok! Jó sok meggy és nektarin került rá. A tésztája pedig Maci pide tésztájának édesített, ízesített változata.

Hozzávalók:
500 g liszt
20 g friss élesztő
5 ek joghurt
1 tk só
2 ek cukor
2 ek mák (nem darált!)
2 citrom héja
100 ml olvasztott vaj + a kenéshez
2-3 mokkáscsészényi langyos víz

Tetejére
1 bögre magozott meggy
4-5 szem nektarin vagy őszibarack
2 ek cukor
1 csapott tk fahéj
1 tojás

A tésztához valókból nem túl kemény tésztát dagasztok, majd letakarva duplájára kelesztem. Amíg kel kivajazok egy 30 cm átmérőjű kerek sütőtálat. A meggyet kimagozom, a nektarinokat pedig ujjnyi vastag cikkekre vágom. Mikor a tészta megkelt a sütőtálba simítom (beolajozott kézzel könnyebb!) úgy, hogy kicsi peremet is készítek a tésztából. Kirakom a meggyel és a nektarinnal, picit belenyomkodom őket és további 20 percig kelesztem, majd közvetlen sütés előtt a peremét lekenem tojással, a gyümölcsöt pedig bőven megszórom fahéjas cukorral. 180 C-ra (alsó-felső fokozat) felfűtött sütőben kb. 40 percig sütöm. Ha a széle kezdene nagyon megpirulni alufóliával letakarom.

Hasonló alapanyagokból

8 megjegyzés:

Kata írta...

Klassz az új fejléc, nagyon tetszik!!!!

A sütireceptjét olvasgatva meg azt vettem észre, hogy csöpög a nyálam :o)))

Lilahangya írta...

KatAnyaka, orulok, hogy Neked is tetszik! A sutit meg... erdemes megsutni :)

Orsi írta...

Épp ma csináltam egy sárgabarackos-mákos tortát. Egyensúly-tészta az alap, ugyanígy egy pár evőkanál darálatlan mák kerül bele, a teteje meg barackkal kirakva. A gyerekek nagyon szeretik! :-)

Kata írta...

Nagyon finom lehetett! Nagymamám sütött réges-régen kelt lepényt málnával és cukrozott dióval a tetején, az is isteni volt, eszembe is jutott a tiedről. Tán meg is sütöm, ha végre lesz sütőm...

Ádám írta...

Épp most próbálom ki a receptet, úgy megtetszett, a sütőből szállnak felém az illatok :) A cseresznyés párnácskákat is megsütöttem, egy kis Graham-liszttel vegyítve, nagyon finomak lettek!!!
Azt nem írtad, hogy ehhez a lepényhez porélesztőt használtál-e, én felfuttattam az élesztőmet hozzá, meg is kelt rendesen, fut ki a formából :)

Lilahangya írta...

Adam, orulok :) Remelem izre is bejon! Altalaban friss elesztot hasznalok, csak ha elfogy akkor jon az aranytartalek poreleszto. Minden esetre pontositok!

Ádám írta...

Hát az íze is fantasztikus (főleg a tésztáé :), a gyümölcsök kicsit savanykásak... A férjem google-jával jelentkeztem be, szóval ő az Ádám :) Jelentem, két óriási szeletet megevett belőle még melegen... köszi a receptet:
liliom

Lilahangya írta...

Liliom orulok es egeszsegetekre!

Copyright @ 2007-2009 lilahangya