Akácvirág sorbet grillezett nektarinnal és hálás köszönet!




Egy ideje ott csücsül két doboz fagyi a fagyasztóban. De a rossz idő miatt nem hogy fagyit nem kívántam, fotózni sem volt kedvem (fényviszonyok meg pláne...)! Nem úgy TS, akit olykor győzködnöm kellett, hogy hiába nincs más fagyi, ebből (még) nem ehet, mert még nem volt érkezésem fotózni.

Az egyik ez a gyönyörű hófehér akácvirág sorbet, ami inkább illatos, mint markánsan ízes, bár az a gyerekkori emlék, amikor a Laposról hazafelé baktatva majszoltuk az édes közepű akácot nagyon benne van! Az alapot, az akácvirág szörpöt még az akác- és bodzavirágzás sűrűjében készítettem, aztán ahelyett, hogy megittuk volna még egy kis citromlével ízesítve lefagyasztottam. Ahogy láttam mintha másodvirágzás lenne a környék akácfáin, lehet, hogy még egy szörpre való virág összegyűlik! Azt már jó előre kitaláltam, hogy barackkal fogom tálalni, jó érett barackkal. Tegnap viszont vihar ide, vihar oda örömömben előkaptam! Mire kisütött a nap a barack nektarinná változott, sőt még egy kis fahéjas karamelles ízt is kapott, mi pedig Kicsicsajjal jól befaltunk egy-egy gombócos barackot. S még milőtt aggódnátok TS-nek is maradt, hát persze :)

Hadd küldjem ezt a receptet mindenkinek (no meg külön Anának!), aki szavazott ránk a Goldenblogon és mindenkinek, aki olvas bennünket, bekukkant hozzánk! Köszönöm!

Hozzávalók az akácvirág szörphöz:
20 fürt virág
1 kg cukor
2-3 citromkarika

Vettem egy két literes csatos üveget, ebbe beleszuszakoltam az alaposan megmosott és lehetőség szerint bogártalanított virágfürtöket és a citromkarikákat. Rászórtam a kilónyi cukrot, felöntöttem vízzel, majd négy-öt napra a hűtőben felejtettem, alkalmanként összeráztam.

A sorbethez:
1 liter akácvirág szörp
1 citrom leve
fél lime leve

A szörphöz hozzáfacsartam a citrom és a fél lime levét, majd fagyisdobozba tettem és fagyasztottam. Tálalás előtt fél órával elővettem, villával felkapargattam, hogy finom kristályos legyen. Ha esetleg valakinek nagyon édes lenne így, akkor higítsa pici vízzel.

A grillezett nektarinhoz:
személyenként egy szem érett, magvaváló nektarin
2 ek cukor
1 csapott tk fahéj
1 ek vaj
pici lime lé
lime héj

A nektarinokat félbevágtam, magokat kiszedtem, és vágott felével a fahéjas cukorba nyomkodtam. Vajat serpenyőben megolvasztottam, majd a nektarinokat cukros felükkel lefelé beletéve pár perc alatt karamellizáltam. Tányérra szedtem, egy-egy csepp limehéjjal meglocsoltam, limehéjjal díszítettem és egy gombócnyi sörbetet tettem mellé.

Hasonló alapanyagokból

9 megjegyzés:

Cserke írta...

Gratula a goldenbloghoz!:)

Wise Lady írta...

Én is szívből gratulálok!

Gabah írta...

Szuper! Épp most néztem, hogy vehetnék végső búcsút a tavalyról megmaradt egyszem üveg akácviárg szörpömtől!
A Goldenblogos helyezéshez pedig szívből gratulálok!!!

Lilahangya írta...

Cserke, Wise Lady es Gabah nagzon köszönöm!

duende írta...

Gratulálok! :)

Ana írta...

Itt is gratulálok és köszönöm a receptet. Puszi

Piszke írta...

Gratulálok én is!!

Kata írta...

Gratulálok a Goldenbloghoz, teljesen megérdemelt, sőt....:)

Lilahangya írta...

Ana :)koszonjuk!
Piszke, KataKonyha Nektek is!

Copyright @ 2007-2009 lilahangya