Almás burgonya gratin




Alma, krumpli, csirkemell. A mai alapanyagok, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Nagyobbik itthon betegeskedik, egy hétig bírta az oviban. Merthogy tadááám, Kicsicsaj óvodás lett. Én meg amolyan- egyre fokozódó- tyúkanyó érzelmektől kísérve nap mint nap kifaggattam evett-e, mit evett, mit csináltak, aludt-e stb., stb. Szóval, egy hétig bírta, aztán csak begyűjtötte az első ovis vírust - bár most már inkább csak éjjel érezni, nappal kellően virgonc és rakoncamentes.

Tegnap délelőtt festegetés közben le is adta az ebédrendelést, főzeléket enne (igen gyors ovis hatás...). Azt hiszem a smile összes variációját felvonultattam, már ami a meglepetés, csalódottság, nem akarom stb. érzelmeket hivatott kifejezni. Nem szoktam túl sűrűn főzelékezni, így nem is nagyon megy a gyártás. Nem szeretem? Még csak nem is igaz, inkább megeszem az annakvalókat más formában, mint főzelékesítve. No mindegy, kényeztető program bekapcsolt. Borsófőzelék mellett döntöttem, az megy, bár most még az is gombóckás lett. Nem baj, Kicsicsaj még a gombóckáknak is örült.

Mai kérdésemre, hogy mi legyen az ebéd a gyakorlatilag szokásos husi volt a válasz. Kicsi csirkemell érmékre gondoltam, leginkább valamilyen finom bundában. Már csak köret kellett mellé. Egyik kedvenc oldalam segített ismét. Megtetszett, köretnek is jó, de szerintem önállóan is megállná a helyét. Mi fokhagymás morzsába bundázott, joghurtos csirkemell mellé ettük.

Hozzávalók:
700 g burgonya
3 savanykás alma
100 g sajt
3 dl tej
3 tojás (nálam két maradék fehérje és egy egész)
100 g reszelt gouda
vaj a tál kikenéséhez
só, bors
szerecsendió
friss kakukkfű

A meghámozott krumplit kb. fél centi vastag szeletekre vágom és sós vízben félpuhára főzöm. Az almát negyedelem, magházát kiszedem, majd ugyancsak fél centis szeletekre vágom. Két kb. 26 centis sütőtálat kikenek vajjal és felváltva elrendezgetem bennük a burgonyát és az almát. A tojásokat összekeverem a tejjel, majd a reszelt sajttal. Sózom, borsozom és jócskán reszelek bele szerecsendiót. Végül belekeverek pár ágacskányi friss kakukkfüvet. 200 C-on 25 percet sütöm. Ha nagyon pirulna a teteje letakarom egy fóliával. Az egyik adagba egy kanálnyi kapribogyót is tettem. Nem rontotta el...

Hasonló alapanyagokból

3 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Kicsicsaj olyan mint egy tündérkirálylány:-)))

Gabojsza írta...

Zsuzsi, Kicsicsaj egy tündérkirálylány! :-)))

Chef Viki írta...

Gyönyörűséges a gyermek! Igen, királylány :-) Gyönyörű!

Copyright @ 2007-2009 lilahangya