Levendulás, almás kelt rétes



Vagy legalább is valami olyasmi. A levendula, pár csipet csupán, épp hogy észrevehető falatozás közben. Éppen így jó! Amolyan illatízbombaként robban a szájban. A kelt rétesre pedig ez volt az első kísérlet. Lesz még...

Hozzávalók:
25 g élesztő
4 ek cukor
350 g liszt
40 g olvasztott vaj
250 ml tej
1 tk vaníliakivonat
1 tojás
1 csipet só
kb. 1 kg alma
50 g vaj
10 dkg cukor
5 kicsi csipet levendulavirág
kenéshez tojás és cukros tej

Az élesztőt a bögrényi tejben egy kanál cukorral felfuttatom. A vajat felolvasztom, majd kb. a háromnegyedét a tojással, vaníliával és a maradék cukorral összekeverem. Hozzáadom a felfuttatott élesztőt és apránként a sóval elkevert lisztet. Simára dagasztom, majd duplájára kelesztem. Újra átdagasztom, majd ismét duplájára kelesztem. Mikor megkelt lisztezett deszkán ismét átgyurkálom, majd jó vékonyra nyújtom. Óvatosan meg-megemelve a tésztát ujjbeggyel megpróbálom még nyújtani, lehetőleg szakadás nélkül. Mikor kész megkenem a maradék olvasztott vajjal.
Míg a tészta kel elkészítem a tölteléket. Az almákat meghámozom, magházat kiszedem, nyolcadolom. A gerezdeket kisebb darabokra vágom. Az 5 dkg vajat megolvasztom, 10 dkg cukrot karamellizálok benne. Hozzáadom az almát, megszórom levendulával, majd az egészet addig párolom, míg a leve be nem sűrűsödik. Mikor elkészült hagyom kihűlni (a kelesztés alatt bőven van ideje rá!). A tölteléket egy nem túl széles sávban a tésztára szedem, majd megpróbálom feltekerni és tepsibe tenni anélkül, hogy szétszakadjon (ezt még gyakorolnom kell, a szakadás miatti adjusztálásnak köszönhetően itt-ott vastagabb lett a tészta a töltelék körül). Feltekerve még egyszer fél órát kelesztem, majd közvetlen sütés előtt lekenem tojással. 180 C-on kb. 40 perc alatt készre sütöm. Közvetlen kivétel előtt cukrostejjel kenem le, hogy szép fényes legyen.
Egy éve készült:
Majdnem liszt nélküli csokitorta
Paradicsomos, olajbogyós pulykaragú

Hasonló alapanyagokból

5 megjegyzés:

Kata írta...

Szia! Megsütöttem, az almatöltelék fantasztikusan finom! A tészta hozzávalóit nézd át légyszíves, a tej és a vaj valahogy nekem nem stimmelt, úgyhogy a tésztájára teszek másik kísérletet - jó lett, csak mást vártam, de nem bántam meg. Köszi a levendulás ötletet!

Lilahangya írta...

Kata, orulok! A tej egy normal bogrenyi volt, a vaj pedig igaz nem mertem le pontosan, de egz picivel kevesebb volt, mint egy 10 dkg-os vaj harmada. Melyik nem passzolt Neked? Egy puhabb kelt teszta lett a vegeredmeny, de nem volt ragados.

Kata írta...

Nézd meg légyszi, egyszer van 2,5 dl, utána 3 dl tej, vajból pedig azt nem találtam, amivel megkented a tésztát sodrás előtt.

Lilahangya írta...

Oh, igen, most latom csak milyen figyelmetlen voltam. Koszi, javitottam!

Névtelen írta...

Igen, így gondoltam én is nagyjából:)

Copyright @ 2007-2009 lilahangya