Rozsos zsemlécskék



Sötét rozsliszt és kenyésütőliszt keverékéből készültek ezek a magvas zsemlécskék. Az egyéb hozzávalókban és sütésben nincs különösebb eltérés az eddig használt receptektől, hacsak az nem, hogy a tészta vagy 8 órán át kelt és négy alkalommal is átgyúrtam, majd újra pihentettem, kelesztettem. Eredmény? nagyon finom, egyenletes bélzetű, ruganyos tészta, ami nekem rozsos péksüteménynél, kenyérnél először sikeredett ilyen jól!

Hozzávalók 16 zsemlécskéhez:

40 dkg sötét rozsliszt (RL 125)
40 dkg kenyérsütőliszt (BL 80)
2.5 dl lanygos tej
2.5 dl víz
5 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
1.5 tk só
1.5 tk cukor
1-1 tk lenmag, szezámmag, tökmag, durva szemű só

Az élesztőt a cukorral a tejben felfuttattam, hozzákevertem az olvasztott vajat. Liszteket összekevertem, majd az élesztős tejjel és a többi hozzávalóval alaposan kidagasztottam. Körülbelül nyolc órán át kelesztettem, közben 3-4 alkalommal alaposan átgyúrtam, a levegőt kipüföltem belőle, majd újra pihentettem. Végül lisztezett deszkán újra átgyúrtam, majd 16 részre vágtam és zsemlécskéket formáztam belőlük. Ollóval kereszt alakban bevágtam a tetejüket és minden zsemlécske közepére egy-egy púpos kávéskanálnyi magkeveréket tettem. 220 C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sültek.

Hasonló alapanyagokból

2 megjegyzés:

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Copyright @ 2007-2009 lilahangya