Hozzávalók 16 zsemlécskéhez:
40 dkg sötét rozsliszt (RL 125)
40 dkg kenyérsütőliszt (BL 80)
2.5 dl lanygos tej
2.5 dl víz
5 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
1.5 tk só
1.5 tk cukor
1-1 tk lenmag, szezámmag, tökmag, durva szemű só
Az élesztőt a cukorral a tejben felfuttattam, hozzákevertem az olvasztott vajat. Liszteket összekevertem, majd az élesztős tejjel és a többi hozzávalóval alaposan kidagasztottam. Körülbelül nyolc órán át kelesztettem, közben 3-4 alkalommal alaposan átgyúrtam, a levegőt kipüföltem belőle, majd újra pihentettem. Végül lisztezett deszkán újra átgyúrtam, majd 16 részre vágtam és zsemlécskéket formáztam belőlük. Ollóval kereszt alakban bevágtam a tetejüket és minden zsemlécske közepére egy-egy púpos kávéskanálnyi magkeveréket tettem. 220 C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sültek.
2 megjegyzés:
Megjegyzés küldése