Marcipános csokitorta




Mikor nemisbéka megkeresett, hogy lenne-e kedvem ismét részt venni a Segítsüti akcióban nagy örömmel mondtam igent. Az ötletelés sem tartott túl sokáig, talán már a következő hétvégén rábökött Kicsicsaj egy újságban egy receptre, egy színes marcipán tortáéra. Aztán persze némi külcsíntervezés, némi variálás és próbasütés következett. El is készült egy barna, pöttyös, kissé lapos süti, ami csinos volt ugyan, de belül nem az igazi. Le is fotóztam, ahogy illik, bajlódtunk reggeli napsütéssel, árnyékokkal, szögekkel, de valahogy ízre akkor sem volt az igazi. Újabb receptkeresgélés, egy angol kedvenc segített, majd végül a pöttyökből csíkok lettek. Szép, színes marcipán csíkok egy duplán marcipános, magas csokitorta tetején!
Itthon nagy sikert aratott, remélem Nektek is tetszeni fog! Ha szeretnétek megkóstolni és segíteni is, nincs más teendőtök, mint licitálni a 2010-es Sütárverésen! A befolyt összeggel idén két kórház koraszülött osztályát támogatjuk! A licitálás pontos részleteit itt találjátok.

Hozzávalók:250 g vaj
250 g nádcukor
120 g 70%-os étcsokoldé
4 tojás
125 g liszt
75 g duvára darált mogyoró
2 tk sütőpor4 tk frissen főzött eszpresszó
kb. 700 g marcipánmassza
1 ek kakaópor
piros, sárga és kék ételfesték
kb. 300 g savanykás dzsem (ribizli vagy meggy)
porcukor a nyújtáshoz
kevés víz

Egy szögletes kb. 25cm x 25 cm-es szögletes formát kibélelek sütőpapírral. A sütőt előmelegítem 180C-ra. A puha vajat a cukorral habosra keverem. A mogyorót megpirítom, a héját ledörzsölöm, majd durvára töröm. A csokoládé felét megolvasztom, másik felét apró darabokra töröm. A tojásokat egyenként a cukros vajhoz keverem, majd hozzáadom az eszpresszót. A lisztet összekeverem a sütőporral és a darált mogyoróval és apránként a vajas masszába keverem. Végül beleforgatom a csoki darabokat. 45 percig, vagy tűpróbáig sütöm. Mikor langyosra hűlt, kifordítom a formából. A teljesen kihűlt sütit kettőbe szelem. Az alsó réteget megkenem finoman savanykás ribizli dzsemmel, vagy meggy dzsemmel, majd ráteszem a felső réteget. A tetejét is és az oldalát is megkenem dzsemmel és egy órára hűtőbe teszem.

A marcipánból kb. 150 g-nyit félreteszek, a maradékot elfelezem. Az egyik felét porcukrozott felületen kb 35 cm x 35 cm-es, 1 mm vastag lappá nyújtom, majd óvatosan a tortára simítom. A felesleget óvatosan levágom, félreteszem. A marcipánt lekenem kevés vízzel. A másik darab marcipánt a maradék darabkákkal összegyúrom, majd belegyúrok egy evőkanálnyi cukrozatlan kakaóport. Porcukrozott felületen ezt is kb. 35 cm x 35 cm-es, de vastagabb lappá nyújtom és bevonom vele a tortát, a felesleget ismét levágom. A félretett marcipánt kisebb darabokra vágom és ételfestékkel összegyúrva színezem. Addig gyúrom őket, míg a színük homogén nem lesz. Porcukrozott felületen kukacokat sodrok belőlük, majd vékony szalagokká nyújtom. Különböző szélességű szalagokat vágok, majd óvatosan elrendezem őket a torta tetején.

Hasonló alapanyagokból

4 megjegyzés:

takashisenko írta...

Volt belőle próbaverzió :) Fiiiiiiinom!

Hugi írta...

Sziaaaaa!
Nagyon szeretném megszerezni ezt a tortát, ez az én álom tortám, be szeretném falni :)))
Elkezdtem a licitálást.
Üdv.: Hugi

Lilahangya írta...

Akkor hajra Hugi!!!

Lilahangya írta...

Olinka, remelem jelentkezel meg ma...

Copyright @ 2007-2009 lilahangya