Egy klasszikus - Shepherd's pie



Az angolszász konyhából ismert, roppant egyszerű és gyorsan elkészülő étel a Shepherd's pie. Noha a burgonyát Európában 1520-ban szállították először a spanyol hódítók, eltelt közel 200 év, mire a brit portákon is elterjedt. Amolyan klasszikus maradékfelhasználós ételként jelent meg a takarékos észak-angol és skót földművesek konyháiban. Eredetileg birkahúsból készítették, a marhából készült változat neve Cottage pie. Maga a Shepherd's pie elnevezés az 1870-es években jelent meg, a húsdarálók elterjedésével párhuzamosan. A ragut a hagyományos receptek jobbára hagymával, sárgarépával, paradicsommal, húsalaplével készítik, babérral, kakukkfűvel, csipet fahéjjal, esetleg Worcestershire szósszal ízesítik és krumplipürével ill. Cheddar sajttal összesütve tálalják. Én Ausztráliában kedveltem meg, némi magyarosítást végezve rajta elég gyakori vendég volt az asztalon. Az alap ragu és az alap krumplipüré variálásának csak a fantázia szab határt, íme néhány variáns húsra, összetételre, krumplipürére.
Egy igazán alaprecept , egy vegetariánus változat szójatofuval, lazacos, egy csirkés, füstölt pulykás , pórés és íme az én változatom:

Fél kg pulykacomb darálva
1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
1 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 paradicsom felkockázva
2 tk pirospaprika
só, bors, kevés friss kakukkfű és majoranna
1 kg burgonya
2.5 dl tej
10 dkg vaj
só,
füstölt gomolya sajt

A darálthúst kevés olajon fehéredésig pirítom, majd a hagymákkal együtt tovább pirítom, amíg a vöröshagyma üveges nem lesz. Ekkor ráteszek 2 teáskanál őrölt paprikát és rádobom az aprított paradicsomot. (Esetleg ha van otthon 1 dl vörösbort is adok hozzá). Sózom, borsozom és lefedve rotyogtatom, míg alig marad szaftja, a legvégén hozzáadom a finomra vágott zöldfűszereket. Eközben elkészítem a krumplipürét is. Egy hőálló tál aljába öntöm a darálthusit és a tetejére simítom a krumplipürét, végül a tetejére szelem vagy reszelem a sajtot. Kb. 20 perc elég is is neki úgy 180 C-on.

Hasonló alapanyagokból

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez nagyon finom lehet, de miért pie?

Lilahangya írta...

Azt gondolom a 'csukottsaga' miatt lett ez is pie, mint a hagyomanyos tesztafedovel, illetve tesztakabatban keszulo angol husos pie-ok

Copyright @ 2007-2009 lilahangya