Epres kalácskák




Iskolásként nagyon szerettem az ökörszemet. Ezt a kerek, túrós töltelékű kalácskát ma is bármikor, bárhol... aztán persze kesergek néha azon, hogy érzem a grízt a túró helyett, vagy épp a főtt krumpli íze jön át a citromos túrón. Otthon mégsem sütött anyukám soha, valahogy túrósbatyura voltunk ráállva, vagy épp a túrós lepényre. Múltkoriban a Saveuron láttam meg ennek az epres kalácskának a receptjét. S mintha túrós is lett volna a képen, épp olyan, mint az a bizonyos ökörszem. Másnap vettem hamar epret és sitty-sutty meg is sütöttem. A tészta nem egészen ugyanaz, mint ott, klasszikus vajas kelt tészta, amin még változtattam az volt, hogy a szórómorzsát mandula őrleménnyel csináltam, ja meg az epret kevés fahéjjal főztem meg. A fotóalanyokon kevesebb van belőle, bezzeg a második tepsire jutott bőven, eperből is, mandulás morzsából is. Nagyon jó, másnap is, reggelire is, uzsonnára is. Ismétlés lesz, más friss gyümölccsel is!

Hozzávalók 2 nagy tepsihez:
A töltelékhez:
fél kg eper
2-3 ek barnacukor
1 kk őrölt fahéj
fél lime leve

A szóráshoz:
100 g őröt mandula
2 ek vaj
kb. 2 ek barna cukor

A tésztához:
kb. 3,5 bögre liszt
3 ek cukor
25 g élesztő
0,75 bögre langyos tej
6 +2 ek olvasztott vaj
1 tojás
fél citrom héja reszelve
csipetnyi só

Az élesztőt kevés liszttel a lanygos tejben felfuttatom. A vajat felolvasztom, habosra keverem a cukorral és a tojással, citromhéjjal, majd hozzákeverem a felfuttatott élesztőt. Apránként beledagasztom a lisztet. Mikor már elválik a táltól a tészta megkenem egy evőkanálnyi vajjal, majd meleg helyen letakarva kb. egy óráig kelni hagyom. Mikor megkelt nagyjából húsz gombócot formázok belőle, tenyérrel picit ellapítom, tepsire pakolom őket és megkenem egy kevés vajjal.
Míg a tészta kel az eperből, cukorból, fahéjból és lime léből pár perc alatt dzsem állagúra főzöm. Nem kell szétfőzni, nagyon finom a darabos eper a kalácskán! A mandulaőrleményt elkeverem a cukorral és a vajjal, amíg morzsás nem lesz. Ha túlságosan összeállna kevés mandulamorzsát adhatunk még hozzá. Ha duplájára keltek a gombóckák egy teáskanál segítségével mélyedést nyomok mindegyik közepébe. Megtöltöm az eperrel, és körben megszórom a mandulamorzsával. 170 C-on kb. 20 percig sült.

Hasonló alapanyagokból

2 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Látogass el kérlek a blogomra, szeretnék adni Neked valamit! Padparadsa

Szederliget írta...

Ez nagyon guszta! Kár, hogy már nincs eper szezon :(

Ha van kedved játszani és nosztalgiázni, ugorj be hozzám!
http://szederliget.blogspot.com/

Copyright @ 2007-2009 lilahangya