Mentás túrókrém fagyi málnával, avagy első próbálkozásom a sztíviával




Sztíviáról, hazai becses nevén jázmin pakócáról azt hiszem tavalyelőtt hallottam előszőr. Roppant kíváncsivá tett ez a növény, hiszen főként a fagyiszezonban elég sok porcukrot, nádcukrot, mézet pusztítunk és jól jött volna valami, amiből kevesebb is elég. Idén tavasszal aztán nagyon megörültem, amikor a kertészetben találtam vetőmagot. Három kis cserépben nevelgetem azóta a növénykéimet. Már eléggé megnőttek mire előszőr megkóstoltam, elrágtam egy levelet, ami tényleg, igen finoman édes. Azt viszont nem igazán tudtam, hogy akkor mihez is kezdjek vele... Volt aki azt tanácsolta szárítsam meg, volt aki azt mondta csapoljam meg a szárát és fogjam fel valahogy a belőle kifolyó nedvet... El is képzeltem, ahogy órákon át kuksolok a kicsi cserepeim mellett, kezemben egy a laborból hazacsoreszolt tizenöt milis falcon csővel és esőtánc helyett pár csepp édes sztívia nedvért foháaszkodom...

Aztán ott volt a második kérdés: mennyi elég? Főleg egy fagyihoz, ami ugye akárhogy is édesebbnek kell tűnjön fagyasztás előtt, mint amikor esszük. Végül két kb. 30 centi hosszú ágat leveleztem le és a szárát is feldarabolva beledaráltam a krémbe. De meg kell valjam, ez így még nem lett elég édes, még akkor sem, ha fagyasztás előtt jó néhány órát állni hagytam a hűtőben, merthogy azt olvastam lassabban jön ki az édes íz. Legközelebb talán kivonatot kéne készítenem, nem tudom... Nektek van tapasztalatotok? Mennyi sztíviát használtok és miként használjátok fel?

Ja, egyébként a fagyi nagyon jó! :)

Hozzávalók 1 l fagyihoz:
500 g krémes túró
250 ml habtejszín
2 citrom héja
fél citrom leve
2 ág sztevia levele és szára (illetve ízlés szerint cukor vagy méz)
2 ek méz
kb. 150 g málna
10-15 mentalevél

A krémes túrót fél citrom levével és két citrom héjával simára keverem. A sztevia leveleit leszedegetem, a szárát felaprítom. Hozzáteszem a mentát, a málna negyedét és a túrókrémbe turmixolom. A tejszínből félkemény habot verek és ezt is a krémbe forgatom. Pár órára hűtőbe teszem, majd vagy jégkrémformákba öntöm, amibe pár szem málnát is szórok, vagy fagyigépben fagyasztom és ezután forgatom bele a málnát. Ha nem elég édes fagyasztás előtt még mézet csorgatok bele.

Hasonló alapanyagokból

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! Én épp a múlt héten szereztem be sztíviát, de már a feldolgozott, konyhakész állapotában. Azaz van 50mg kiszerelésű porom, és folyékony szirupom is. Egy vagyonba kerülnek, de tény és való, hogy egy késhgyegynyi kivált legalább 4 pupozott tk cukrot. Viszont azt már most észrevettem, hogy ha többet használok mint kellene, akkor kicsit kesernyés ízű lesz tőle az adott étel/ital. És azért van egy lehelletnyi édesítőszeres utóíze is, de ezt meg lehet szokni szerintem cserébe a kalóriamentességért:)) Még a xilit-et akarom kipróbálni, és ma meg is fogom vele sütni Lila füge csokikrémes roládját, kíváncsi vagyok milyen lesz...
Csilli

Lilahangya írta...

Csilli, azt en is olvastam, hogy a gyogynovenyboltokban, bioboltokban kaphato kivonat-por eleg draga (bar nem ertem miert, mert nem igazan kenyes a noveny, nem hiszem hogy tul nagy munka lenne, ha egy-egy kerteszet raallna). Ragicsalva volt egy kis kesernyes iz, valoban, ezert aggodtam is egy kicsit vajh nem nyomja el a fagyi sajat izeit. Meg egyelore ezert nem foztem fozetet sem bele...
Majd ird meg legyszi mint sikerult a rolad es mennyit tettel belole!

Csilli írta...

Nagyon fincsi lett, és mivel megcsináltam a fiúknak a hagyományos verziót is, ezért rögtön össze is hasonlítottam a kettőt:) A jó hír, hogy nem érezni ízre különbséget ( legaláábis mi nem éreztünk) Szóval az egészséges verzióba teljes kiörlésű tönkölyliszt került, emellett a cukrot a tésztában a xilittel helyettesítettem (éppenúgy fel lehetett verni a tojással, mint a sima cukrot) A csokikrémbe az eredeti recept nem írt plusz cukrot, nekem viszont nem volt így elég édes, ezért sztíviát még tettem bele, miután a csokikrémet a felvert tejszínnel összeforgattam. Késhegyenként tettem, és közben kóstoltam, nehogy keserű legyen. Sikerült eltalálnom a tökéletes mennyiséget, ami végül úgy 5-6 késhegy lehetett, de volt, hogy kicsit rátapadt a por, és csak a fele szóródott le. Szóval ezt nem tudom pontosan megmondani mennyi lehetett, ráadásul saját részre csak féladag készült. De! Szerintem kóstolni kell, és inkább csak nagyon apránként beletenni, amíg ki nem tapasztalod mennyi az annyi:) Amúgy én sem értem, miért ennyire drága, főleg úgy, hogy nem bonyolult a termesztése... Sajnálom, hogy ilyen drágán adják azt, ami egészséges, mert így csak kevesekhez jut el... A xilitet is jónak tartom (kelt tészták kivételével mindenhez jó) tökéletes cukorpótló, alacsony glikémiás indexszel és kalóriával, ráadásul a fogakra is jó hatással van. Szóval szerintem bátran kísérletezz Te is, én kíváncsian várom:)

Erika írta...

Szia! Én ma szilva fagylaltot csináltam. 850 g szilva, 1 pohár víz, 25g friss sztívita levél, 4 dl tejszin, 4 evőkanál joghurt, 3 kiskanál mézeskalács füszer. Még meleg, de ize finom nem keserű. Erika

Copyright @ 2007-2009 lilahangya