Nálunk a nyári gyümölcsök megjelenése együtt jár valahogy a gyümölcsös lepények megszaporodásával. Jöhet nyári alma, barack, cseresznye, málna, vagy friss meggy, aztán szilva és ezek mindenféle kombinációja, megbolondítva mandulával, mákkal, vagy épp marcipánnal. Lehet leveles tésztás vagy kelt lepény még inkább, nálam bármikor biztos befutó!
Most amolyan felvezetésként egy zöldalmás, tőzegáfonyás lepény készült, focaccia tésztából marcipánnal. Kedvcsinálóként a fagyis gyűjtemény mellett egy gyümölcsös lepény gyűjteményt találhattok Lilahangya facebookos oldalán.
Hozzávalók egy 30 cm átmérőjű lepényhez:
20 g élesztő
1 ek barna cukor
250 g liszt
4 ek olivaolaj
csipet só
víz
Tetejére:
1 zöldalma
1 ek tőzegáfonya
kb. 30 g marcipán
kb. 30 g vaj
1 tojás
Az élesztőt a cukorral egy kevés vízben felfuttatom, majd a liszttel, olajjal és kevés vízzel rugalmas tésztát dagasztok belőle. Letakarva duplájára kelesztem. Az áfonyát beáztatom egy kevés vízbe (rumba). Egy 30 centi átmérjő sütőtálat kivajazok, majd a tésztát olajos kézzel belenyújtom úgy, hogy pereme legyen. Egy zöldalmát, negyedelek, a magházat kivágom, majd héjastól jó vékony szeletekre vágom. Kirakom vele a lepényt, közé szórom az áfonyát és marcipánt forgácsolok rá. A lepény szélét megkenem tojással, végül megszórom kis darabkákra vágott vajjal és 175 C-on kb. 35 perc alatt megsütöm.
2 megjegyzés:
Szia! Ez a recept nagyon kedves, szeretném kipróbálni, de nem tudom hova lett a tojás a tetejéröl!? Megírnád? Köszi!
kimaradt! Javitom! A kelt teszta szelet kenem le vele... bocs!
Megjegyzés küldése