Citromos, mákos tejsherbet




Ahogy megy fel a hőmérséklet úgy szaporodnak a fagyis dobozok a fagyasztóban. Egyelőre jó savanykás gyümölcssorbeteket, granítákat gyártunk nagyobb mennyiségben, de már volt egy-két tejes fagyi is. Készült eddig orgona sorbet, bodza sorbet narancs darabokkal, fahéjas meggy, citrom és eper, ez utóbbi hol mentával, hol gyömbérrel, hol fahéjjal.
Ezt a tejsherbetet tegnap este kb. tíz perc alatt készítettem el. Már-már pofátlanul egyszerű... Ma szülinapi torta helyett kanalaztuk az almás süti mellé :).


Hozzávalók kb. 1 literhez:
250 ml 7%-os sűrített tej
750 ml tej
kb. 6-8 kanál porcukor (de ízlés szerint változtatható)
2 citrom héja
1 lime héja
1 kk limelé
1-2 ek mák (csak mozsárban enyhén megtörve)

A langyos sűrített tejet oldódásig keverem a porcukorral, majd hozzáöntöm a tejet. Belereszelem a citromok és a lime héját és hűtőbe teszem. Mikor jól lehűlt belekeverem az enyhén megtört mákot és hozzáadok pár cseppnyi zöldcitrom levet. Elkeverem majd a fagyigépben fagyasztom.

Hasonló alapanyagokból

2 megjegyzés:

babicsek írta...

Szia!

Imádom a blogod,és ahogy egyre kúszik fel a hőmérő én is szívesen csinálnék itthon fagyit,de sajna nincs fagyigépünk.A kérdésem az lenne,h esetleg anélkül is meg lehet oldani a dolgot vagy mindenképp be kell szerezni egyet?

Köszi a választ:D

Lilahangya írta...

Köszi babicsek! :) Nem kell fagyigép. a granitakhoz egyaltalan nem, csak egy villa, amivel felkapargaod a kristalyokat. A sherbet es a sorbet akkor lesz jo, ha finoman kristalyos, nem nagy jegszilankokbol all. ezt meg ugy ered el, ha ugy nagyjabol egy orankent 3-4 alkalommal habverovel alaposan atkevered az anyagot,aztan mehet vissza a fagyasztoba. a tejes-tejszines, tojasos fozott faygik pedig sokszor annyira kremesek, hogy meg tobb napi fagyasztas utan is szepen kanalazhatok tiz percen belul.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya