Sütőtökös, fetás lepény




Talán elcsépelt, talán unalmas, de klasszikus páros és nem utolsó sorban nagyon finom! Sült tök és fetasajt. Főleg ha a tököt felszeletelve, fokhagymás olajjal megkenve és chilivel megszórva sütöm meg. Nem nagy dolog, mégis egészen más ízvilág, nem is tudom eddig miért nem így sütöttem. Így mikor megsül, nincs más dolgom, minthogy a héjából kikaparjam, összetörjem, majd tojással, kevés finomra vágott hagymával és jó sok fetával keverjem és leveles tésztával bélelt kisebb pite formákba töltsem.

Hozzávalók:
1 cs készre nyújtott leveles tészta
1 kisebb sonkatök
2 gerezd fokhagyma
1 tk chilipehely
1 kis fej hagyma
3+1 tojás
150 g feta
3-4 ek fekete olajbogyó
nagyszemű tengeri só
olivaolaj

A tököt felszeletelem és egy tepsibe teszem. Mozsárban kb. 3-4 ek olivaolajjal összezúzok két kisebb gerezd fokhagymát. Ezzel megkenem a tökszeleteket, majd megszórom nagyszemű sóval és chilipehellyel. Sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm. Picit hülni hagyom, majd a tököt kiszedegetem/kapargatom egy tálba a héjából. Összekeverem a lazán felvert tojással és a finomra metélt hagymával. Belemorzsolom a feta sajtot és lazán összekeverem. A leveles tésztát négyfelé vágom és kibélelek négy, arasznyi piteformát, a szélüket körbe vágom. Megtöltöm a sülttökös masszával és a tetejére olajbogyót teszek. A tészta szélét lekenem tojással, majd jó forró sütőben kb. 35 percig sütöm. Langyosan a legfinomabb.

Hasonló alapanyagokból

2 megjegyzés:

Eszter írta...

Szerintem is tuti párosítás én is nagyon szeretem. Sokszor egészítem ki lilahagymával is, bár akkor a tököt nem fűszerezem különösebben.
Klassz a blogod. Üdv: Eszter

Zsiri írta...

Nagyon gusztusos! Érdekes mennyien sütnek-főznek még sütőtökkel, decemberben kevesebb ilyen recept volt :-) Bár most is szezonja van.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya