Narancsos vöröslencse krémleves




Mosolygós új évet kívánok mindenkinek, aki bekukkantott eddig is hozzánk és köszönöm a türelmet, amivel a nagy hallgatás felett szemet húnytatok! Nem teszek újévi fogadalmat, de abban bízom, hogy nyugodt és nevetős lesz ez az évünk, így pedig a Lilahangyán is nagyobb lesz a receptforgalom!

Új év és az első bejegyzés egy újévi lencseleves, mégpedig szép, színes! Vöröslencséből és narancsból, cheyenne borssal és a tetején gránátalmával. A recept eredetije curryre hangolt, de valamilyen finom, kókusztejes ragu elvitte a curryporunk végét. Második éve telel át a kis kertemben a currynövénynek is nevezett olasz szalmagyopár. Emlékeztet az íze a curryre, alkalmi helyettesítőként be szoktam vetni. Meglepően finom kombináció, ugyanolyan meglepő számomra, mint a narancsos sárgarépaleves.

Hozzávalók 6-8 főre:
1 kis fej vöröshagyma
2 ek olivaolaj
300 g vöröslencse
500 ml narancslé
1000 ml húsleves
1 kk cheyennebors
1 csipet chili
1 ágacska olasz szalmagyopár

1 gránátalma
1-2 ek Créme fraiche (ennek, no meg tejszínnek hiányában tejföl)

A vöröshagymát finomra aprítom, olajon üvegesre párolom, majd hozzákeverem a lencsét, a chilit, a cheyenneborsot és a finomra metélt fűszernövényt. Felöntöm fél liternyi narancslével, majd hozzáöntöm a húslevest és kb. 20-25 perc alatt lefedve puhára főzöm. A végén, ha kell még sózom egy picit. Simára turmixolom, majd egy kevés tejföllel (créme fraiche-sel, ha van) és gránátalmamaggal tálalom. A receptet az Essen ubd trinken oldalán leltem.

Hasonló alapanyagokból

11 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Nagyon szép, színes!

BUÉK!

Dorka írta...

Igen, igen! Szívderítő!
BÚÉK!

Gabojsza írta...

Az előbb is Gabojsza voltam:-)

VOKinga írta...

BUÉK! :)

Ezt a levest pedig feltétlen ki fogjuk próbálni.

Lilahangya írta...

Köszi, Nektek is! Érdemes kipróbálni, fincsi nagyon!

á la carte kulinaria írta...

BUÉK! Gyönyörűek a fotók, a leves is biztos nagyon finom lehet.

Lilahangya írta...

Köszi, Neked is!

Névtelen írta...

nagyon szép és ugyanilyen finom. ezt a levest már valamikor készítettem és nekünk iss nagyon bejött. boldog új évet!

Orsi írta...

Kedves Lilahangya!
Milyen az az olasz szalmagyopár? A fényképét megtaláltam a neten, de nem lettem sokkal okosabb... És ha nincs, mivel helyettesíthető?

Lilahangya írta...

Orsi, curry növénynek is nevezik, de azt tudni kell, hogy nem ebből készítik a curryt. A terebess fűszerkalauzban ezt leltem: • Elicriso - Helichrysum italicum
currynövény, karifű, olasz szalmagyopár
A mediterrán térség sziklás hegyoldalain honos növény
Évelő, de fagyérzékeny növény. Vékony, tűre emlékeztető ezüstös szürke levelei vannak.
Curry-íze ugyan nincs, ellenben illata rendkívül hasonlít a curry-fűszerkeverékre. Ételekhez keveset használnak belőle; néhány levél ízletessé teszi a majonézt vagy a töltött csirke töltelékét.
Homokos, meszes, száraz talajba ültessük. Növekedése ezeken a helyeken a legszebb.
Lakásban a legnaposabb és meleg helyre állítsuk és mérsékelten öntözzük.
Mivel ezek a növények általában apró levelűek, a teljes hajtásrészt felhasználhatjuk a fűszerezéshez, egészben vagy apróra vágva.

á la carte kulinaria írta...

Szia!
Majd ha lesz egy kis időd nézz be hozzám, küldtem neked egy kis "feladatot" : )
http://alacarte-kulinaria.blogspot.com/2010/01/az-en-etlapom.html

Copyright @ 2007-2009 lilahangya