Ismét csak fagyi... és pár fotó az elmúlt négy hétről




Nehezen viseljük a hőséget, talán én a legnehezebben. Bent 32 C van, hiába a szuper szigetelés, szerintem a tetőtéri lakás már csak ilyen, de kint 35 C is van, végül is, ha úgy veszem, még mindig "hűvösebb" van bent, mint kint. Nem baj, jövőre majd beszerzünk valami hűtőalkalmatosságot (vagy nem)...Minden esetre az elmúlt négy hétben nem csak a kánikula miatt fogtam vissza magam a konyhában. Majdhogynem többet voltunk úton, autóban, mint itthon...
Június elején a Fertő-tónál jártunk a lurkókkal. Amolyan klasszikus, első együtt nyaralás volt négyesben, betegséggel, agyrázkódással, rossz idővel társítva. Lesz ez még jobb is, bár Kicsicsaj jó néhányszor emlegeti, milyen jó volt. Ezt azt hiszem nyugodtan vehetem bíztató jelnek!


Aztán amíg a kicsik Mamiztak, Papiztak egyet, addig mi édes kettesben meglógtunk Bolognába. Eléggé spontán jött az ötlet és gyakorlatilag fél órán belül faragtunk magunknak egy jó kis nyaralási tervet. Fantasztikusan pihentető pár nap volt. Jól lejártuk a lábunkat, hiába volt 30-35 fok, az árkádok városában gyakorlatilag árnyékban sétáltunk naphosszat, ami lássuk be, nem kicsit növelte a bejárt terület nagyságát!

Végre nem reggel hatkor ébresztettek bennünket, jóóó nagyokat aludtunk a hűvös szobában. Isteni kávékat, frappékat, capuccinokat ittunk és low budget turistaként pizzát ettünk pizzával :). De finom tésztákat is kóstoltunk, mint például zsályás, ricottás tortellonit vagy egy klasszikus bolognait, no meg eszméletlen mennyiségű gyümölcsöt. Elgondolkodtatott bennünket, hogy vajh mitől kerül itthon drágábba minden gyümölcs és zöldség, amikor általában véve olcsóbbak az előállítási költségek, mint mondjuk Olaszországban? Miért van az, hogy a nem túristás helyeken is, a napi bevásárláshoz beárazott piacon is minden gyümölcs szép, nagy, érett és ízekkel teli, hogy nem vágnak át guruló málnaszemekkel fedett, de doboz alján penészesedő málnatömeggel? Hogy kóstoltatnak, kérés nélkül. Itthon ami szép, nagyobb, ízesebb miért kerül többe?


De a napi csúcspontot (illetve csúcspontokat) a fagyi jelentette. Már amikor az utat terveztük és a tripadvisoron végigböngésztünk mindent, beleértve az ajánlott éttermeket is, igencsak szembetűnő volt egy bizonyos fagyizó hírneve. Hiába hívják Bolognát az olasz ételek nagyvárosának, ez a fagyizó vitte a prímet az ajánlott 191 étterem között.
A La Sorbetteria Castiglione maga a fagyi mennyország. A választék nem hatalmas, de bőven van miből válogatni. Kevés az általam jobban favorizált gyümölcsös íz, de azok a fagyik... Életemben nem ettem még ennyire finom pisztáciafagyit! Vagy ott a Dolce Emma, a mézben karamellizált füge, ricotta krémmel, nekem ez lett a kedvencem.
Vagy épp a karamellizált dióból, fenyőmagból és főzött, tojásos fagyialapból készült Edoardo. De fantasztikus volt a Szicíliai Cassata, az eper és "ilyenegyigazicitromfagyi" minősítést kapott a citrom is. Sok mindent meg sem tudtunk kóstolni, igazándiból hetekig találtunk volna még ebben a fagyizóban és a napi negyven perc sétát megérte minden falatja! Párat azt hiszem itthon is kipróbálok, már csak az ízkombinációk kedvéért is! Ha arra jártok, mindenképp érdemes felkeresni, no meg a többi fagyizót is, már csak azért is, hogy legyen egy kis összehasonlítási alap is, bár bevallom, mi sokszor a nagyon jó és az ez még annál is jobb fokozatok között ingáztunk!

Hasonló alapanyagokból

7 megjegyzés:

Reni írta...

Gyönyörű lehet Bologna, nagyon vágyom ide (na de hova nem vágyom én Olaszországban? :) Szállást hol találtatok? Milyen árban?

Zsuzsi írta...

Ez a poszt merényletszámba megy ebben a melegben! Megyek és eszem egy kis (bolti) fagyit, és közben Dolce Emmáról álmodok...

Lilahangya írta...

Reni, a booking.com-n talaltunk egy akcios szallast, 50 Eur/ej ketagyas szobaarral. Jonak tunt, kozel a foterhez, nem csalodtunk benne.

Zsuzsi, ne is mond! :) Remelem lesz meg fagyiehetnekunk mikor lesz erett fuge... nagyon szeretnem kiprobalni.

Vesta írta...

Olaszország gyönyörű, de a második kép mindent visz!

Doctor Pepper írta...

:) szuper lehetett.. nekem az első kép a kedvencem, fantasztikusan jó!

Névtelen írta...

Én is idén voltam először Bolognában, és valóban gyönyörű város. És furcsa mód valahogy a magyar turistáknak mégsem kedvelt célpontja, valahogy kiesik a látószögünkből, persze nem is értem, miért. Én mindenképp vissza fogok még menni! Judit

takashisenko írta...

Kedvesem a moziról nem is beszéltél?
Il Cinema Ritrovato! http://www.cinetecadibologna.it/cinemaritrovato2010/ev/Immagini2010

Copyright @ 2007-2009 lilahangya