Szedres túrómousse fehércsokis piskótával




Hétvégén piskótatekercset rendelt tőlem TS, azt a klasszikus lekvárosat. Én viszont túrósat ettem volna. Nem vesztünk össze. Készült hagyományos piskótatekercs is, anyukám sárgabarack lekvárjával, no meg túrós verzió is, kicsit megbolondítva, fejre állítva, megtekerve, szóval köze nem lett a piskótatekercshez. Az ötlet innen származik.

Hozzávalók:
3 tojás
3 ek liszt
3 ek cukor
csipet só
késhegynyi sütőpor
1 kk fahéj
1 ek fehércsoki forgács
6 lap zselatin
500 g krémes túró
250 g joghurt
2 tk vaníliakivonat
1 lime leve
1 citrom reszelt héja
4 ek cukor
1 bögre szeder

A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a sóval kemény habbá verem. A sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a fahéjat, az átszitált lisztet, végül a fehércsoki forgácsot. Gyors mozdulatokkal belekeverem a hab harmadát, majd óvatosan beleforgatom a többit. Sütőpapírral kibélelek egy 25cm x 25 cm sütőtálat és ebbe öntöm a piskótamasszát. 175 C-on kb. 20 perc alatt megsütöm. Mikor megsült, sütőrácson hűtöm, végül kb. 4-5 centi széles csíkokra vágom.
Míg a piskóta sül a zselatint kevés forró vízben feloldom. A túrókrémet összekeverem a joghurttal, belereszelem a citrom héját, cukorral édesítem (ha nem elég édes ízlés szerint adjunk még hozzá cukrot), majd belekeverem a lime levét és a feloldott zselatint. A legvégén óvatosan belekeverek egy bögrényi friss szedret.
Egy kb. 30 cm x 10 cm-s szögletes kenyérformát vékonyan kikenek olajjal, majd kibélelem folpackkal. A túrókrémet és a piskóta darabokat felváltva rétegezve a formába töltöm , majd egy éjszakára a hűtőbe teszem.

Hasonló alapanyagokból

2 megjegyzés:

takashisenko írta...

"Anyukám sárgabarack lekvárjával." Nem Anyukád sárgabarackjából készült lekvárral? ;)

Lilahangya írta...

nem, ez meg Anyu tavaly fozott baracklekvarja volt.

Copyright @ 2007-2009 lilahangya