Borjú bríz.
Így hívta papám a borjú agyvelejét.
Legalábbis én azt hittem, hogy ez az. Aztán persze kiderült, hogy nem pontosan, a bríz az a borjúmirigy vagy másképpen a borjú csecsemőmirigy.
A wikibooks alapján:
A borjúmirigy = más néven Borjúfodor a legkedveltebb belsőségek egyike, ez a fiatal marha csecsemőmirigye, amely a növekedést és csontképzést szabályozza. Könnyen emészthető, vitaminokban gazdag, ráadásul nagyon ízletes. Franciaországban gyakran készítik nyárson.
Amikor megláttam dibbuk vagány felhívását, rögtön a borjú bríz jutott eszembe,
Így esett, hogy én hozzá is láttam a borjú brízből készült finomságomnak.
Azaz kezdtem volna.
Kerestem kutattam, de nem találtam. Hétköznap elzarándokoltunk még a Nagycsarnokba is, de persze, hogy ott sem volt. Így módosítanom kellett az elképzelésemet. A VKF! IX nem várja meg, amíg felkutatok némi borjú brízt.
Így esett a választás a fagyasztóban várakozó marhalábszárra, pontosabban a benne rejtőző velőre. Ezen lábszárak ugyan Az Igazi Húsleves alapanyagaiként várták sorsuk jobbrafordulását, de a nemes cél érdekében feláldozódtak.
Első lépés volt a velőt kinyerni a lábszárból, ezért egy tartalmas levest készítek:
- kb. 1.2 kg marhalábszár
- só
- egész bors
- csipet sáfrány
- 2 db babérlevél
- fél csomó petrezselyem
- kevés boróka bogyó
- 5-6 db répa
- 4-5 db gyökér (fehérrépa)
- 1 fej hagyma
- zeller
- karfiol
- 2 szem cseresznyepaprika
Második lépésként a leves rotyogása közben elkészítem a marhaszeleteket:
- kacsazsír
- kb. 60 dkg fehérpecsenye
- só
- törött bors
- 1½ dl víz
A harmadik lépésben jöjjön a gomba:
- 10 dkg vargánya gomba
- 1 fej vöröshagyma
- só
- bors
- leheletnyi olívaolaj
Végezetül:
- 6 szelet bagett
Levezetés:
Ennek az ételnek elvileg az a trükkje, hogy mindent egyszerre kell elkészíteni. Ez az ami nekem általában nem szokott sikerülni, de szerencsére a hússzeletek kibírták azt a pár percet, amíg a gombás velő elkészült.
A húslevest leszűrőm, a zöldségeket is kiveszem belőle, ha kihűlt a zsírt leszedem, még egyszer felforralom, ha zavaros akkor pár szem krumplival, majd porciózva lefagyasztom, mivel húsok párolásához jobban szeretem ezt használni mint a tiszta vizet.
5 megjegyzés:
Még én sem ettem ilyet,de szerintem csodásam néz ki..pacalt nem tennék a számba semmi pénzért de ez nagyon mutatós..nem szereted megeni, vagy csak készíteni?
Más különlegesseget is szeret az apukad? Mesélj:-)
Nori, ezt az egyebkent valoban nagyon finom etket nem en keszitettem (csak fotoztam :-)), hanem a Parom, TS nev alatt. En szemely szerint nem szeretem tulsagosan a velot, de ez tenyleg finom lett.
Akkor add at neki,hogy minden elismerésem:-)
hát, ez nagyon komoly, és remekül hangzik. borjúbrízt én is csak étteremben ettem eddig, szívesen kipróbálnám a konyhámban, de sajnos még itt, Brüsszelben is nehéz beszerezni. Gratulálok!
ChV, köszönöm a gartulációt a párom nevében is!
Megjegyzés küldése