Pavlova
Pavlovát sütni, rá kellett jönnöm, nem nagy faxni... Nyilván nem mondtam ezzel újat, annak aki már sütött és nyilván lehetne jobban, szebben, színesebben, de elsőre nem rossz ... sőt... Mondjuk, azt hittem, nem tudom miért, hogy fehéresebb lesz a színe, meg talán, hogy vékonyabb lesz a kérge. Valószínűleg lesz még ismétlés csokisan, meg gyümölcsösen, kicsiben vagy még magasabbra púpozva.
Megenni pedig igazán nem tartott túl sokáig, vidám volt nézni ki mit evett belőle igazán szívesen. Volt az egyik oldal (Dádi és én), aki a gyümölcsöt legelte volna le tejszínhab nélkül, aztán volt a másik oldal (TS és Ajna), akik ették tejszínhabostól, roppanós édes-krémes tojáshabostól, mindenestől, ahogy jött. Nem mondom, én is benyomtam két szelettel - csak a gyümölcs kedvéért :). Mégis, mindezek ellenére, újra rá kellett jönnöm nekem ez túl édes műfaj. Szóval Pavlovák, habcsókok, macaronok mi továbbra sem leszünk túl jó barátok! Receptként Nigella Christmas Pavlovájának receptjét használtam.

Hozzávalók egy malomkeréknyihez (no nem, csak úgy 30 cm átmérőjű lett):
6 tojás fehérje
1 csipet só
1 bögre cukor
1 tk vanília
2 tk erdei gyümölcsös balzsamecet
1 csapott ek keményítő
kevés reszelt csoki (mondjuk a felhalmozott mikuláskészlet csökkentésére)
tetejére vaníliás tejszínhab és gyümölcs

A sütőt előmelegítem 170 fokra. A fehérjét egy csipet sóval fél keményre verem, majd kanalanként beleteszem a cukrot és ezzel szép fényesre verem a habot. A végén belekeverem a keményítőt és a balzsamecetet, majd beleforgatom a reszelt csokit. Egy sütőpapírral bélelt tepsire borítom és kör alakban elsimítom. 150 fokra mérséklem a sütőt és 1,5 órán át sütöm. Mikor kihűlt vaníliás, enyhén cukrozott tejszínhabbal és friss vagy épp mirelit gyümölccsel bőven megpakolva tálalom.

Hasonló alapanyagokból

5 megjegyzés:

VKOrsi írta...

nos ezek szerint nekem sem való
még sosem sütöttem, de a macaron sem jött be, erről vannak elképzeléseim, hogy milyen lehet, és szerintem nem nekem való :D

Lilahangya írta...

Ha a nem nekem való= überédeshűderagacsosamúgysemmiízeédességgel, akkor kezet foghatunk :)

Névtelen írta...

Szia, jaj de jó, hogy ezt posztoltad! Én is szeretnék sütni, de mivel tél van, nehezen kapok ugye friss bogyós gyümölcsöt. Te most mivel csináltad? Mirelittel? És kiolvasztottad (ezesetben nem lett használhatatlanul pépes?), vagy (félig) fagyosan tetted rá (ezesetben bem áztatta szét az egészet?) Köszi & boldog karácsonyt: Ed

Lilahangya írta...

Ed, mirelit volt a gyümölcs, azonnal a dobozból ment a tejszínhabra. egy-két málna meg áfonyaszemen talán még látszik is. Amúgy felolvadás után sem folyt meg igazán- bár túl sok ideje sem volt megfolyni!

Gabah írta...

Boldog Karácsonytkívánok nektek!

Copyright @ 2007-2009 lilahangya