Fügekrémes, csokis palacsintatorta




Anyukám és apukám szülinapját ünnepeltük két hete hétvégén. Zsuzsi apának sütött egy horgászok álma almás pitét, pompás pitepotykával a tetején, én pedig anya csokis répatortáját ügyködtem össze, marcipánkrémmel és szederrel töltve. A répatorta itthon, nálunk mondhatni hétpróbás, de legalább is rutinos szülinapi tortának való, hol narancsos csokikrémmel, hol fehércsoki mousse-szal töltve, hol pedig magában pici formákban sütve. Most répatorta-marcipán klasszikus készült. Marcipán került cukor helyett a főzött vaníliás krémbe, aztán bele egy jó adag fagyasztott szeder és a tortát is marcipánnal vontam be. Aztán ahogy általában ez lenni szokott, díszítést valami béna baki miatt elbuktam, ráadásul a csomagolásnál a marcipánborítás is megsérült. A kedvem a pincében landolt, de ki csak nem dobtuk és az igazat megvallva az év eddigi legfinomabb szülinapi tortája lett. (Jut eszembe, szülinapi témában már csak egy torta van vissza, de ez okozza nekem a legnagyobb fejtörést! Hát persze, hogy Kicsicsaj szülinapi tortája. Merthogy leadta a rendelést... A tavalyi, az összes Disney hercegnőt felvonultató tortát sikerült lealkudnom egy szem Ariel sellőmarcipánra, de most Barbies tortát szeretne... Hogy fogom én Barbiet Bar-ra lefaragni, azt nem tudom... jaj nekem...)

De hogy a lényegre térjek, Zsuzsinak, a húgomnak még júliusban volt a szülinapja és a heveny lakásfelújítás miatt elmaradt a tortázás. Annyi még az aktuális tudnivaló az én húgommal kapcsolatban, hogy Lili és Sára után nemsokára, remélem a legnagyobb épségben egy Gergő nevű kis krapek érkezik a családjukba, úgy egy szűk hónap múlva. És Gergő bizony mostanában túrótortára ácsingózik... és azt is megüzente, hogy a füge is jól csúszna mellé. Így megkésett szülinapi tortájának gondoltam ki ezt a csokis palacsintatortát, fügés túrókrémmel töltve. Talán emlékeztek a tavalyi kedvenc szülinapi tortámra, mindenféle nyári bogyós gyümölccsel, no ezt hangoltam át egy szerintem őszibb változatra. Egy 22 centis torta készült belőle, meg a fotón látható pici.

Hozzávalók:
2 tojás
kb. 30 g étcsoki
kevés barnacukor
csipet só
kb. 1 bögre liszt
tej

A krémhez:
500 g krémes túró
5 szem érett füge
2 ek almadzsem
cukor
1 tk vanília
4 lap zselatin

A palacsintatésztához a csokit felolvasztom és a többi hozzávalóval elkeverve palacsintatészta sűrűségűre keverem, majd legalább öt palacsintát sütök belőle (több lett, nem is maradt meg :)).
A zselatin lapokat kevés vízbe beáztatom. A túrót simára turmixolom az almadzsemmel, hozzáadom a vaníliát, ízlés szerint cukrot. Egy kanálnyi túrót elkeverek a feloldott zselatinban, majd a masszához adom, végül belekeverek négy szem kis darabokra vágott fügét. A krémet úgy fél órára hűtőbe teszem. Egy 20-22 centis kapcsos tortaforma aljába terítek egy palacsintát, majd rákenek egy adag túrót, rá egy újabb palacsintát és így folytatom, az ötödik palacsintáig, ez lesz a torta teteje. A tetejét még szeletel fügével és maradék túróval díszítem. Pár órára hűtőbe teszem.

Hasonló alapanyagokból

5 megjegyzés:

Pocak Panna írta...

Azta mindenit! Elég ütősre sikerült! :-)

Zsiri írta...

Ez aztán nem semmi :)

Dió Bisztró írta...

Nagyon rendben van! Palacsinta is meg nem is , édes is meg nem is!!
Nagyon szép a fotó is :))) Kipróbálni is éredemes!!
Gratulálok!!!

Doctor Pepper írta...

hát ez nagyon ütős.. wowh

Lila Füge írta...

gyönyörû! és biztos legalább ennyire finom is :)

Copyright @ 2007-2009 lilahangya