A receptekhez Ilva receptjeit használtam volna, ha nem lettünk volna híján a tiszta szesznek. Ennek köszönhetően némi vodkásításon és gyakorlatilag duplájára hígításon esett át az itóka Szóval jöhetnek a megkövezések, de szerintem forró nyári estéken, jéghidegre behűtve így sem rossz. Na de nem is ez ám igazán a bejegyzés tárgya, hanem az a jó kis parfé, ami ebből született! Jó sok citrom és lime héjjal, némi mentával, tejszínnel és kb. egynegyednyi mennyiségű krémlikőrrel. Még csütörtökön készült el, pénteken fotóztam, aztán a szombati égi csimmbummcirkuszt követően esti mozizás mellé befaltuk! Soha rosszabbat, moziból se! Érezhető alkoholtartalma miatt szigorúan felnőtt jeges desszert!
Jöjjön akkor először az én sima és krémlikőr változatom, aztán a parfé receptje.
Limoncello és crema di limoncello
Hozzávalók az alaphoz:
8 db citrom héja, vékonyan lehámozva, a fehér részek nélkül
0.75 l vodka
A citromokat alaposan megmosom, szárazra törlöm, végül jó vékonyan meghámozom. A héjakat egy üvegbe teszem és felöntöm vodkával. Egy hétig hűtőben állni hagyom, néha összerázom. Az egy hét letelte után leszűröm.
Limoncellohoz:
400 ml víz
200 g cukor
350 ml szép sárga citromos alap
A cukorból szirupot főztem, majd miután lehűlt összekevertem a vodkás alappal. Fogyasztás lőtt kb. egy hónapot csücsült a hűtőben.
Crema di limoncellohoz:
400 ml 3.5%-os tej
200 g cukor
350 ml citromos alap
A tejet a cukorral oldódásig melegítem, majd lehűtöm és a citromos alaphoz keverem. Fogyasztásig hűtőben (illetve inkább fagyasztóban) tárolom.
Crema di limoncello parfé
Hozzávalók 0.5 literhez:
125 ml crema di limoncello
250 ml tejszín
125 ml tej
6 ek cukor
1 lime héja reszelve
1 citrom héja reszelve
5-6 mentalevélke
Tálaláshoz még citrom és/vagy limehéj
A tejet a tejszín felével és a cukorral felmelegítettem, míg a cukor fel nem olvadt. A még meleg tejbe belereszeltem a citrushéjakat (úgy egynegyedet részüket félretettem tálaláshoz) és jéghidegre hűtöttem. Belekevertem a citrom krémlikőrt és a metélt mentát is, végül a fagyigépben fagyasztottam. Mikor majdnem teljesen összeállt beleforgattam a maradék tejszínből vert félkemény habot. Még pár órát fagyasztottam, majd friss citromhéjjal, limehéjjal tálaltam.
10 megjegyzés:
Gyönyörű :-) Ideje lesz megint készítenem limoncellót!
És mi volt a film??
Niki
Az Engedj be c. svéd film.
Aj, azt én is kinéztem megtekintésre :-)Nemrég olvastam, hogy már készül is belőle az amcsi remake..... De azthiszem (itt is) maradok az eredetinél.
Szerinted 15 éves fiúgyermekkel is megtekinthető? Vagy inkább felnőttfilm?
Na, a remaket azt hiszem elbol felejtosre vesszuk mi is... Hogy 15 eves gyerkoccel? Ha a vampirosdi reszetol tartasz, akkor az nem veszes, szerintem, napi szinten tobb eroszak omlik a gyerkocokre, mnt ebben a filmben. Maga a film viszont elegge lassan hompolygos es tenyleg inkabb felnottfilm, szerintem. 15 eves magamnak, nem tudom, azt hszem tul lassu lett volna. Attol fugg mire vevo a lurko...
Gyermek sokmindenre vevő, igyekszünk távol tartani tőle a szennyet és "jó" filmeket megnézni (ez mondjuk nyilván relatív). Szerette a Holt Költők Társaságát, de a hmletet is megnézte velem. Rajong az Alkonyatért (vámpíros) de Szabó Magdát és Szilvásit (is) olvas. Amúgy meg tipikus szembelógóshajú, nyikhaj, szeretnivaló és fársztó kamasz :-)
Na majd még átgondolom. Bocs az OFFolásért :-)
Más: most láttam a sáfrányos fagyidat, csodaszép. Tegnap nálam is pont az esett a fagyialapba - némi kardamom, tonakbab és pisztácia társaságában. Este tesztelem az uramon :-)
Ha ilyen etvagyu a srac, akkor csak nyugodtan, igy mar inkabb merem azt mondani, hogy tetszeni fog neki is!
Safrany nagy kedvenc nalunk :) Tonkababhoz meg nem volt szerencsem, de igazan jol hangzik...
épp tegnap dobtam össze egy fél literes vodkás mennyiséget :D
hihetetlen módon párolog nálunk :) :)
Orsi :DDD ez már csak ilyen!
Te atyavilág! Ez valami csodás. Én is akartam már limoncellot készíteni, de még nem szántam rá magam. Pedig tényleg nagyon szeretem :)
Csodás :)
Reni, koszonom! szerntem erdemes megprobalnod, nem ordongosseg!
Megjegyzés küldése