Z., a sógorom az utóbbi időben már furcsákat gondolhatott rólam a főzési szokásaim illetően. Azt hiszem akkor kezdődhetett, amikor tavaly kifiléztem és megtöltöttem egy nyúl gerincét (két előételnyi adag lett csupán), aztán a kandírozott ibolyával, akáccal sem lett jobb és nem segített az alkalmi rukola és medvehagymamániám sem. No meg a mi konyhánkból az ő konyhájukba begyűrűző buggyantnál buggyantabb receptek sem javíthattak a helyzeten. Merthogy a húgommal néha telefonos főzési "szagtanácsadást" tartunk. Ő mondja mi van otthon én meg alkalmasint receptet gyártok, vagy csak ötletelünk egy sort, vagy csak elmeséljük ki mit főzött. Azért a történethűség kedvéért elmondom, a tesóm a párja gyomrát illetően hajthatatlan, akármi nem kerülhet az ő asztalukra és az akármi tartalmas kell legyen és sok, nagyon sok... igazi férfibendőbe való...
Szóval Z. szedett is nekem cukkinivirágot, amúgy bébicukkinistől, s ha már homár szedett hát salátának valót is, tölteni valót is. Azért közben megjegyezte reméli legközelebb nem fényevők leszünk, bár abból most bőven van...
Viszont mint kiderült nem csak a lila hangyák vetettek szemet a cukkini virágára. Némi szemöldökráncolást követően megalkudtunk, hangyapajtások megkapták a már lerohant virágokat és még nekünk is maradt pár darab. Aztán már csak azt kellett kiokumlálni, hogy mivel is töltsem, no meg, hogy bundázzam-e vagy sem. Végül lett töltelék is - fetás, olajbogyós- és lett bunda is, mégpedig sörös.
Hozzávalók (csak úgy ízelítőnek):
4 cukkinivirág pici cukkinistól
100 g lágy feta
1 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
néhány zsenge oreganó levél
pár szem fekete olajbogyó
1 tojás
100 g liszt
sör
só
olaj
A virágokat kivül belül kimosom, én kiszedtem a bibéket is, nem tudom ki szokták-e? Papírtörlőn lecsepegtetem. A töltelékhez a hagymákat finomra aprítom, az olajbogyót negyedelem és finomra metélem az oreganot. Összekeverem ezeket a fetával, majd egy teáskanál segítségével óvatosan a virágokba töltöm. A tojásból, kb. 100 g lisztből és egy jó csipet sóból sörrel palacsintatészta sűrűségű masszát keverek. Ebben megforgatom a virágokat és forró olajban szép aranybarnára sütöm.
Az eredmény? Most az ódáknak kéne jönnie, hogy ennél finomabbat, ennél zsengébbet még soha és ezek után mindig csak így vagy hasonlóan, de nem így van... Merthogy családilag megállapodtunk abban, hogy finom volt, nagyon finom viszont... Viszont, ha nem árulják el, illetve nem tudom mit eszünk rá nem jöttünk volna, hogy cukkinivirágot falatozunk épp. Nem is tudom mit vártam, de azért valami jellegzetes ízt talán, igen, azt talán.
5 megjegyzés:
Éhes lettem !:D
Nagyon jó! Olaszországban láttam tavaly a zöldségeseknél mindenhol cukkinivirágot (kerek egy éve) és úgy gondoltam muszáj nekem is megkóstolnom. Én valamiféle szardellást ettem (meg is lepett benne a hal íze), de cseppet sem volt rossz :) Sőt... mondjuk én biztos, hogy ricottás töltelékkel készíteném, de ez a fetás is nagyon jó! Férjem imádná :)
Azért ültettem az idén cukkinit, hogy ezt kipróbálhassam! De még csak apró virágok vannak rajta...
Mi bajod van a hangyákkal??????
Reni, en is ricottaval szerettem volna, de aztan nem csinaltam hazit es feta volt itthon... ezzel is finom volt.
Sajat leveben: hangyakkal nekem semmi:), azt hiszem ok nem orulnenek, ha megsutnem oket...
Megjegyzés küldése